Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ayrton Senna da Silva: 20 χρόνια από το ''πέσιμο'' της καρώ σημαίας

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του μεγαλύτερου κατά πολλούς οδηγού της F1. Η στροφή Ταμπουρέλο, η Ίμολα, το διαλυμένο μονοθέσιο, το ελικόπτερο που μετέφερε τον άτυχο οδηγό, η αγωνία και η θλίψη στα μάτια όλων, είναι μερικά μόνο από αυτά που μας έρχονται στη μνήμη όταν θυμόμαστε εκείνο το γκραν πρι του 1994. Ατύχημα ή απερισκεψία; Κατά λάθος ή επίτηδες; Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα.
Ήταν Πρωτομαγιά του 1994 όταν ο Βραζιλιάνος, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και για πολλούς ο πιο ταλαντούχος οδηγός όλων των εποχών ''έριξε '' καρώ σημαία στην πίστα της Ίμολα.
Ο ανίκητος στη βροχή Ayrton ξεχώρισε από μικρός και από την άσημη ομάδα της Toleman. Αφού κέντρισε το ενδιαφέρον της Lotus, καθιερώθηκε εκεί και το 1987 σε ηλικία 27 ετών μεταπήδησε στην MacLaren. Τρία παγκόσμια πρωταθλήματα των καθιέρωσαν στην ελίτ των οδηγών ενώ το 1994 πήρε μεταγραφή για την Williams Renault.
Εκεί όλα έδειχναν ότι θα έφτανε άνετα σε άλλη μια κατάκτηση του τίτλου. Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν. Τρεις αγώνες που άρχισαν με pole position είχαν απογοητευτικό φινάλε αφού το μονοθέσιο ούτε καν τερμάτισε. Το πρόβλημα υπερστροφής και υποστροφής ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές. Και ενώ ο Ayrton Senna το δήλωνε σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν, το σενάριο για το πέσιμο της καρώ σημαίας εκείνη την πρωτομαγιά του 1994 άρχισε να γράφεται προσεκτικά. Δυο μέρες πριν είχε τραυματιστεί σοβαρά ο νεαρός τότε R.Barrichello, ενώ στα δοκιμαστικά σκοτώθηκε ο Αυστριακός Roland Ratzenberger.
Το παράξενο προαίσθημα που είχε ο Βραζιλιάνος οδηγός πριν τον αγώνα επαληθεύτηκε. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι και σήμερα λόγους, έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιου του και έπεσε στον τοίχο με 217 χλμ/ώρα. Δύο ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Μέχρι σήμερα ακούστηκαν πολλά σενάρια για το πώς έγινε το ατύχημα, όμως κανένα δεν έγινε δυνατό να αποδειχτεί. Μετά τον θάνατό του η ομάδα του, (Γουίλιαμς), δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16. Μετά από δικαστικές διαμάχες που διήρκεσαν μερικά χρόνια, τελικά αθωώθηκε.
Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα παγκοσμίως, πυροδοτώντας θρήνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές πήγαν στο πατρικό του σπίτι κλαίγοντας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοινώνοντας τον θάνατό του, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην Βραζιλία.

Ο Σένα σε ηλικία 34 ετών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1, είχε περάσει στην αιωνιότητα. Δείτε το βίντεο με την μοιραία σύγκρουση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου