Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Τι να κάνετε τον παλιό σας υπολογιστή με Windows XP

Μπορεί να φάνηκε σαν αιωνιότητα αλλά επιτέλους η επίσημη προθεσμία της 8ης Απριλίου για τον τερματισμό της υποστήριξης της Microsoft για τα Windows XP έφτασε και πέρασε. Εκατομμύρια χρηστών σε όλο τον κόσμο θα αναρωτιούνται το ίδιο ακριβώς πράγμα με εσάς: Και τώρα τι γίνεται; Φυσικά μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το pc σας με Windows XP, τα οποία όμως θα είναι ευάλωτα και θα
πρέπει έτσι να συμβιβαστείτε με την ιδέα του κινδύνου για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Σταδιακά μάλιστα οι αγαπημένες σας εφαρμογές θα πάψουν να υποστηρίζονται, οπότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τις εναλλακτικές λύσεις. Η προσέγγιση αυτή προφανώς σημαίνει μετακίνηση από τα Windows XP, είτε σε μια νέα έκδοση των Windows ή ακόμα και σε μια εντελώς διαφορετική πλατφόρμα. Αλλά τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον παλιό καλό σας υπολογιστή; Διαβάστε το κείμενο που γράψαμε για εσάς στη προσπάθεια μας να σας δώσουμε ιδέες.

1. Αναβάθμιση σε Windows 7 ή 8

Στη περίπτωση που είστε καθηλωμένοι κυρίως για οικονομικούς λόγους (κρίση έχουμε), ίσως πρέπει να τσεκάρετε εάν ο υπολογιστής σας παίρνει αναβάθμιση σε μια νεότερη έκδοση των Windows. Οι προφανείς υποψήφιοι είναι τα Windows 7 και 8, καθώς και οι δύο θα είναι γνωστές σε σας, και δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις συστήματος. Εάν ο υπολογιστής σας έχει έναν επεξεργαστή 1,8GHz ή ταχύτερο, 2GB RAM , 20GB ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο και γραφικά τουλάχιστον με DirectX 9, θα είναι συμβατός με τη νεότερη έκδοση των Windows. Η απόδοση δεν θα είναι τόσο καλή βεβαίως όσο αν έτρεχε σε XP, αλλά θα είναι αξιοπρεπής, ιδιαίτερα αν δεν τρέχει πάρα πολλά προγράμματα ταυτόχρονα. Ακόμη καλύτερα αν γίνεται, αναβαθμίστε παράλληλα και τον υπολογιστή σας.

2. Αντικαταστήστε το

Ένα νέο desktop PC με Windows 8 προεγκατεστημένα μπορεί να αγοραστεί για κάτω από 400€ (μαζί με την οθόνη), ενώ στην  ίδια τιμή θα βρείτε και laptop. Αν αποφασίσατε πως ήρθε το τέλος για το παλιό σας υπολογιστή με Windows XP, προχωρήστε προσεκτικά και υπεύθυνα. Μόλις η νέα υπολογιστική σας μονάδα είναι σε πλήρη λειτουργία, επιβεβαιώστε και διπλοτσεκάρετε ότι έχετε μεταφέρει σωστά όλα τα έγγραφα, αρχεία και άλλα δεδομένα που χρειάζεστε από το παλιό σας PC, προκειμένου να διαγράψετε με ασφάλεια όλα τα δεδομένα από τη παλιά σας μονάδα.

3. Αλλαγή σε Linux

Αν ψάχνετε για ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα που θα αντικαταστήσει τα XP και θα τρέχει ομαλά στο παλιό σας υπολογιστή, τότε το Linux είναι η απάντηση. Εμείς θα προτείνουμε να επιλέξετε την τελευταία έκδοση του Ubuntu, η οποία μάλιστα θα υποστηρίζεται μέχρι το 2017.

4. Κάντε το προσωπικό σας cloud server

Άλλος ένας τρόπος να αξιοποιήσετε το παλιό σας pc, ώστε να κερδίσει και άλλες ώρες εργασίας, είναι να μετατραπεί σε ένα είδος server. Ειδικότερα δε, αν είναι ένας φορητός υπολογιστής χαμηλής ισχύος, θα σας λύσει τα χέρια ως personal cloud, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, αρχειοθέτησης και να αποθηκεύετε εκεί έγγραφα και άλλα αρχεία από το νέο σας υπολογιστή.

5. Φτιάξτε ένα media server

Μια άλλη πιθανή χρήση για το παλιό σας pc θα μπορούσε να είναι αυτή του media server. Βίντεο, φωτογραφίες και η μουσική σας, ολόκληρη η συλλογή πολυμέσων σας δηλαδή, συγκεντρωμένη σε μια βολική κεντρική τοποθεσία και, στη συνέχεια, μέσω της τεχνολογίας σε κάθε συσκευή που επιθυμείτε (άλλους φορητούς ή σταθερούς υπολογιστές, tablets, smartphones, smart tvs).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου