Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μέχρι που ήρθε το Όσκαρ...

Πλήθη κόσμου καθηλώνονται κάθε χρόνο μπροστά σε οθόνες προκειμένου  να παρακολουθήσουν την απονομή των Όσκαρ. Το μικρό αγαλματίδιο στο βωμό του οποίου στήνονται μέχρι σήμερα υπερπαραγωγές, ξεκίνησε να απονέμεται το 1929. Τι γινόταν όμως μέχρι τότε; Ποιες είναι οι ταινίες που ξεχώρισαν; Πότε έγινε η πρώτη ταινία; Τι διάρκεια είχε; Αυτές και πολλές ακόμη απορίες θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε στους
φίλους του κινηματογράφου στο μίνι αφιέρωμα που ακολουθεί. 

Το πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου το γύρισε το 1888 ο Luis Le Prince και είχε διάρκεια μόλις δύο δευτερόλεπτα. Δείτε το στο βίντεο που ακολουθεί:



Η πρώτη ταινία κινηματογράφου προβλήθηκε στο Παρίσι στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 και λεγόταν: Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), των αδερφών Lumière και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. Δείτε την εδώ:



Το πρώτο ελληνικό φιλμ προβλήθηκε στις 12 Μαΐου 1906, αφορούσε την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτέλεσε το πρώτο φιλμ παγκοσμίως με αθλητικό περιεχόμενο. Η πρώτη γνωστή, ελληνική μεγάλου μήκους βωβή ταινία, είναι η "Γκόλφω" η οποία γυρίστηκε το 1914 σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπαχατώρη και προβλήθηκε επίσημα στο Πάνθεον, στις 22 Ιανουαρίου 1915.

Η ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου που ξεχώρισε είναι η Γκρέτα Γκάρμπο, η οποία και ψηφίστηκε ως η «καλύτερη ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου του 20ου αιώνα» το 1950. Επίσης ο Τσάρλι Τσάπλιν θεωρείται ο πρώτος παγκοσμίως αναγνωρίσιμος εκπρόσωπος της 7ης τέχνης, κυρίως λόγω του χαρακτήρα «Σαρλό», που ενσάρκωνε στις πρώτες βωβές ταινίες του. Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, ή αλλιώς «Ο χοντρός και ο λιγνός», το διασημότερο κωμικό δίδυμο του βωβού κινηματογράφου άφησαν επίσης εποχή. Βέβαια, ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο, γυρίζοντας βωβές ταινίες, κάνοντας ντεμπούτο με το "Pleasure Garden" το 1926. Κάποιες από τις ταινίες που αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου μέχρι τον ερχομό των Όσκαρ είναι οι εξής:
  • The Cabinet of  Dr Caligari (1920):

  • Nosferatu (1922):


  • The General (1926):

  • Bronenosets Potemkin (1925):

  • Le Voyage Dans Le Lune (1902):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου