Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Τελικά, είναι καλός για την υγεία μας ο καφές;

Όπως για κάθε τι που αποτελεί απόλαυση σε αυτή τη ζωή, έτσι και για τον πολυαγαπημένο μας καφέ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Τελικά τι είναι ο καφές;
Είναι ένα ρόφημα που μας ωφελεί ή κάτι το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία μας;
Μπορούμε να χαρούμε την καθημερινή μας συνήθεια άφοβα ή με τύψεις και ενοχές;

Όλες οι απόψεις και οι έρευνες συμφωνούν στο ότι, απολαμβάνοντας 1-2 ποτήρια καφέ την μέρα απολαμβάνουμε τα οφέλη του καφέ ενώ σε αντίθεση περίπτωση, όταν υπερβαίνουμε τα 3 ποτήρια, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που μπορεί να συνοδεύουν την κατανάλωσή του. Αναλυτικότερα μπορούμε να πούμε πως:

Καταναλώνοντας 1-2 ποτήρια καφέ την μέρα έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Ο καφές είναι διεγερτικό. Βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση και να μένουμε συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελέσματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου του Harvard σε 122.000 γυναίκες, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάστηκαν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού σε εκείνες που κατανάλωναν καφέ.
  • Σε έρευνα διάρκειας 30 ετών που έγινε σε 8.000 άντρες σε Ιαπωνία και Αμερική, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ παρουσίαζαν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια Parkinson.
  • Από άλλη έρευνα που έγινε στο Harvard School of Public Health βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 1 με 2 ποτήρια καφέ καθημερινά, μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.
  • Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας. Μάλιστα έρευνα που έγινε το 2012 στο πανεπιστήμιο του Scranton ανέδειξε τον καφέ ως κύρια πηγή αντιοξειδωτικών για τους Αμερικανούς, επειδή δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως ο ντεκαφεινέ καφές περιέχει τα ίδια ποσά αντιοξειδωτικών με τον κανονικό καφέ.
  • Μειώνεται κατά 25% η πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου γιατί μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα.
  • Μειώνονται κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματος γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους.
  • Μειώνεται κατά 45% η πιθανότητα δημιουργίας πέτρας στην χολή και στα νεφρά.
  • Μειώνεται κατά 80% η πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος.
  • Μειώνεται η απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζονται κάποιες αλλεργίες. 

Από την άλλη πλευρά συνήθως τα μειονεκτήματα του καφέ είναι συνδεδεμένα με την καφεΐνη. Επομένως, για την αποφυγή των μειονεκτημάτων, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τη καφεΐνη που παίρνουμε και από άλλα ροφήματα όπως είναι η Coca Cola και η σοκολάτα.

Καταναλώνοντας περισσότερα από 3 ποτήρια καφέ την ημέρα έχουμε τα εξής μειονεκτήματα:

  •  Αυξάνονται τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης», και των τριγλυκερίδιων, επομένως αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

  • Ο καφές ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία βοηθάει στην πήξη του αίματος. Επομένως αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις.

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος για αρθριτικά.

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης επειδή εξαιτίας της κατανάλωσης του, ένα μέρος του ασβεστίου αποβάλλεται στα ούρα.

  • Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση δημιουργώντας ταχυκαρδίες, αϋπνίες, ανησυχίες, έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες.

  • Αυξάνεται η έκκριση γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονο πόνο στο στομάχι και προβλήματα πέψης.

  • Η μεγάλη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται επίσης με πρόωρο τοκετό, αποβολή, νεογνά χαμηλού βάρους, αλλά και ανικανότητα σύλληψης.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως το αν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα από την κατανάλωση καφέ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο και την δόση του καφέ που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός του. Υπάρχουν άτομα τα οποία καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφέ χωρίς να εμφανίζουν κάποιο αρνητικό σύμπτωμα και υπάρχουν άτομα τα οποία καταναλώνοντας μόνο ένα ποτήρι καφέ το πρωί παρουσιάζουν νευρικότητα και αρρυθμίες καθ΄όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. 
Στο ερώτημα επομένως, «ΚΑΦΕΣ = Ενοχή ή απόλαυση;» η επιλογή μπορεί να είναι δική σας αλλά την τελική απάντηση θα την δώσει ο οργανισμός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου